ALERTĂ Mii de cazuri de viroză în Olt, zeci de bolnavi de gripă şi încă un deces. Spitalul Slatina, în carantină

Medicii din judeţul Olt au fost luaţi pe sus în ultima vreme de mii de pacienţi cu viroze şi pneumonii, dar şi de zeci de oameni cu gripă. Din păcate, a fost înregistrat încă un deces cauzat de gripă. De săptămâna trecută, în mai multe secţii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a fost instituită carantina. 

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt însărcinaţi cu supravegherea epidemiologică anunţă că, în prima săptămână a lunii martie, la nivelul judeţului s-a înregistrat o creştere cu peste 5% a numărului de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii, inclusiv gripă, faţă de media ultimilor trei săptămâni. „Acest fapt reflectă din punct de vedere metodologic o tendinţă de evoluţie endemică la nivelul judeţului şi cu focare la nivelul unor zone delimitate ale judeţului”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Olt.

Statistica instituţiei arată că, în săptămâna 02 – 08.03.2015, la medici s-au prezentat 1.802 pacienţi afectaţi de viroză, pentru 92 de oamenii fiind necesară internarea în spital, dar şi 813 bolnavi de pneumonie, nu mai puţin de 205 pacienţi fiind internaţi. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate şi 11 cazuri de gripă, unul dintre bolnavi decedând.

„În mod particular,  situaţia gripei confirmate se prezintă astfel: două cazuri cu virusul gripal tip B, un caz cu virusul gripal tip A subtip H1(gripa pandemică 2009), cinci cazuri cu virusul gripal tip A subtip H3, o coinfecţie virus gripal tip A subtip H3 si virus gripal tip B, şi două cazuri cu virusul gripal tip A în curs de subtipare, din care un deces”, spun specialiştii DSP.

Persoana decedată este un pensionar a cărei boală a debutat în 26 februarie, afecţiunea fiind depistat în 3 martie, când bolnavul a şi fost internat.

„Diagnosticul bolii a fost insuficienţă respiratorie acută (febră – 38 grade Celsius, cefalee, mialgii, astenie, tuse, stare generală alterată, dispnee), tahicardie sinusală secundară, insuficienţă renală acută, diabet zaharat tip II, amputaţie gambă stangă, AVC sechelar cu hemipareză dreaptă status post, viroză respiratorie”, spun medicii despre pacientul care a murit în 5 martie. Este al treilea deces cauzat de gripă în această iarnă.

Situaţia cumulativă a cazurilor de gripă de la începutul perioadei de supraveghere indică în Olt 24 de cazuri de gripă.

Dată fiind această situatie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a solicitat instituirea carantinei pe secţiile cu risc, ATI, Neonatologie, Pediatrie, secţiile chirurgicale şi cele de boli infecţioase. Carantina a fost instituită începând cu data de 4 martie 2015, aplicându-se măsuri de limitare a răspândirii infecţiei în restul unităţii spitaliceşti. A fost redus numărul vizitelor la bolnavi, iar personalul medical poartă, evident, mască”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Slatina, medicul Cornel Moisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here