În timp ce directorul serveşte Borsec, salariaţilor de la Utalim li se dă apă dintr-un bazin plin cu alge şi broaşte

Conducerea SC Utalim SA Slatina a fost amendată recent de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt după un control în cadrul căruia inspectorii instituţiei au descoperit că salariaţilor li se punea la dispoziţie, spre consum şi igienă, apă dintr-un bazin din beton, plin cu alge şi broaşte. Controlul a avut loc la sesizarea liderului sindical din unitate, Gheorghe Marancea, care a recurs la acest gest după ce conducerea firmei a rămas surdă la repetatele sale solicitări de a fi luate măsuri.
 
Potrivit preşedintelui Sindicatului „Uranus” din cadrul SC Utalim SA, Gheorghe Marancea, salariaţii unităţii sunt nevoiţi să consume apă a cărei sursă este un bazin din beton construit înainte de 1989 şi neigienizat de ani şi ani de zile, acolo unde apa colectată dintr-un puţ este plină de ierburi, broaşte şi şopârle. Cu ajutorul unor pompe, apa ajunge la robinetele din secţia de producţie, acolo unde oamenii o folosesc atât pentru igiena mâinilor, cât şi pentru consum.
 
„Sectoarele de activitate sunt racordate la acest bazin insalubru, neigienizat de ani de zile. Suprafaţa apei este verde, plină de alge, broaşte şi de tot felul de alte mizerii care prezintă un real pericol pentru sănătatea salariaţilor. De altfel, deseori angajaţii societăţii au avut probleme medicale în urma consumului de apă şi a folosirii acesteia pentru spălat. Am informat angajatorul şi preşedintele Consiliului de Administraţie stare de lucruri, dar nu au luat măsuri, sfidându-ne pur şi simplu, deşi au obligaţia, conform Legii nr. 319/2006 – Legea securităţii şi sănătăţii în muncă şi a normelor metodologice de aplicare a acestei legi, să asigure aceste măsuri”, a declarat Gheorghe Marancea.
 
Urmarea a sesizării sale, inspectorii Serviciului Controlul Sănătăţii Publice din cadrul DSP Olt au descins în control la Utalim, unde au rămas stupefiaţi de condiţiile în care se află sursa de apă folosită de salariaţi. Conducerea unităţii a primit amendă, dar şi sarcina de a lua o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate.
 
„S-au impus interzicerea distribuirii apei din sistemul propriu ca apă de băut, asigurarea apei de băut prin dozatoare cu apă plată, igienizarea şi dezinfecţia sursei, a rezervorului şi a instalaţiilor din sistemul de aprovizionare cu apă, urmată de verificarea eficienţei măsurilor întreprinse în vederea utilizării pentru igiena mâinilor, igienizarea spălătorului din secţie, dotarea acestuia cu materiale necesare pentru igiena mâinilor şi reorganizarea vestiarelor şi spaţiilor pentru servit masa pentru femei, iar pentru bărbaţi – după aprobarea în CA. S-a impus şi urgentarea lucrărilor de racordare la reţeaua publică de distribuţie apă potabilă a municipiului Slatina, pentru care s-au prezentat aprobările necesare. pentru deficienţele constate s-au aplicat următoarele măsuri: o sancţiune contravenţională conducerii societăţii, conform HG 857/2011, art. 7, lit.i şi un avertisment aplicat şefului de secţie”, se arată într-un document oficial al Direcţiei de Sănătate Publică.
 
Facem precizarea că, în timp ce muncitorilor li se pune la dispoziţie apă dintr-o cloacă, directorul general al firmei, Vasile Mircescu, consumă apă plată cumpărată. În loc să susţină în Consiliul de Administraţie finanţarea unor măsuri pentru asigurarea unor condiţii minime de securitate şi sănătate în muncă, Mircescu a ordonat cumpărarea, anul trecut, a unui sistem de supraveghere video pentru a-i controla tot timpul pe salariaţi. De asemenea, muncitorii de la Utalim aşteaptă iarna zgribuliţi de pe acum la gândul că vor tremura de frig, deşi unitatea a achiziţionat o instalaţie de încălzire pe care nu o foloseşte, însă, conducerea firmei susţinând că, aceasta consumând gaze naturale, funcţionarea ei este costisitoare pentru societate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here