Hoţi de lemne în plasa Poliţiei: Oamenii legii din Olt au dat amenzi de mii de lei în doar trei zile

Acţiunile pe care poliţiştii din Olt le-au demarat luna trecută pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor la regimul silvic şi a transportului ilegal de material lemnos fac „victime” în rândul infractorilor aproape în fiecare zi. 

Doar în trei zile, săptămâna trecută, oamenii legii au prins peste 10 hoţi de lemne şi au aplicat amenzi de mii de lei, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt. 
 
COMUNICATUL DE PRESĂ AL IPJ:

 

Pentru prevenirea si combaterea activităţilor ilegale de tăiere, transport şi comercializare a materialelor lemnoase, în perioada 01.10 – 31.12.2015, poliţiştii desfăşoară o acţiune, pe raza întregului judeţ. 

Acţiunea are drept scop depistarea şi sancţionarea persoanelor care taie ilegal pădurile, precum şi controlul circulaţiei materialului lemnos.

În acest context, la data de 06.11.2015, poliţiştii Serviciului Ordine Publică au depistat, pe raza comunei Dobrosloveni, pe DN 64, un bărbat, de 28 ani, din judeţul Alba, delegat al unei societăţi comerciale, din Sibiu, care transporta, cu un ansamblu de vehicule, 44,986 metri cubi lemn rotund, specia molid, ce nu corespunde din punct de vedere cantitativ cu datele înscrise în avizul de însoţire primar.

La faţa locului s-au prezentat reprezentanţi din cadrul Ocolului Silvic Caracal, care au inventariat şi cubat materialul lemnos, în valoare de 10.000 lei.

Societatea comercială a fost sancţionată contravenţional, cu amenda în valoare de 10.000 lei, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi lăsat în custodie Ocolului Silvic Caracal. 

La data de 04.11.2015, Poliţiştii Postului de Poliţie Dobroteasa au prins în flagrant un bărbat, de 45 ani, din comuna Vultureşti, în timp ce tăia de pe picior, în mod ilegal, arbori specia salcâm, din pădurea Ocolului Silvic Vultureşti, situată pe raza comunei Dobroteasa.

În cauză, s-au întocmit acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi furt de material lemnos.

La aceeaşi dată, poliţiştii Postului de Poliţie Poboru au depistat, pe D.J. 703 C, pe raza de competenţă, un bărbat, de 31 ani, din localitate, în timp ce transporta, cu o autoutilitară, 1,86 m.c. material lemnos, esenţă gârniţă. La solicitarea documentelor, acesta a prezentat un aviz de însoţire a mărfii, în baza căruia mai efectuase anterior un transport de material lemnos. 

Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 2.000 lei, şi s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a materialului lemnos, care a fost lăsat în custodie reprezentantului Ocolului Silvic Slatina.

La data de 05.11.2015, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Cungrea au depistat, pe raza satului Oteştii de Sus, doi bărbaţi, din judeţul Mureş, care transportau, cu două autoutilitare, 5,11 m.c. cherestea, având avizele de însoţire neconforme cu realitatea, respectiv nu corespundea esenţa materialului lemnos. 

Cei în cauză au fost conduşi la Ocolul Silvic Vultureşti, unde materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi s-a dispus sancţionarea contravenţională a acestora.

La data de 06.11.2015, poliţiştii Serviciului Ordine Publică împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Olt, cu sprijinul efectivelor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, au efectuat percheziţii domiciliare, la locuinţele a patru persoane, de pe raza comuna Fălcoiu.

La percheziţii, au fost găsiţi 5 metri steri lemn din speciile plop, tei, frasin şi stejar, pentru care persoanele percheziţionate nu au putut prezenta documente de provenienţă.

Materialul lemnos a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Caracal, până la definitivarea cercetărilor.

În cauză, au fost întocmite acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de taiere şi furt de material lemnos.

La aceeaşi dată, poliţiştii Postului de Poliţie Fărcaşele au găsit, la domiciliul unui bărbat, de 78 ani, din localitate, 8 bucăţi de arbori speciile jugastru şi stejar, a căror provenienţă nu a putut să o justifice.

În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că arborii respectivi au fost tăiaţi şi sustraşi, în ziua de 05.11.2015, din pădurea „Reşca”, de pe raza localităţii, de către un bărbat, de 33 ani, din comuna Fărcaşele, sat Fărcaşu de Jos, care i-a valorificat ulterior.

Materialul lemnos a fost ridicat în vederea cercetărilor, valoarea prejudiciului urmând a fi stabilită ulterior, de către Ocolul Silvic Caracal.

În cauză, au fost întocmite acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere şi sustragere de material lemnos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here