Vâlcov, cercetat într-un nou dosar/Este vorba de instigare la dare și luare de MITĂ

Fostul primar al Slatinei și ministru al Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, este, de marți, 20 iunie, inculpat într-un nou dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Este vorba de dosarul în care un funcționar public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt este cercetat sub acuzația de luare de mită în formă continuată după ce, vreme de peste trei ani, el ar fi primit, lună de lună, câte 1000 de lei, cu titlu de mită, de la una dintre firmele care atunci erau controlate, prin interpuși, de Vâlcov (SC Millenium Topograpfica SRL) pentru a furniza societății cu pricina informații oficiale în domeniul cadastrului.

Informația a fost făcută publică, prin intermediul unui comunicat de presă, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, care a extins urmărirea penală în dosar. Împotriva lui Darius Vâlcov a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Suspect în această cauză mai apare și Mircea Dogaru, fost consilier juridic în cadrul societății.

Citește și Un polițist de doar 27 de ani, care lucra în Olt, s-a înecat în mare, la Eforie Nord

”În continuarea cercetărilor ce se efectuează de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, în dosarul penal privind un funcţionar public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt, cu privire la care au fost furnizate informaţii prin intermediul comunicatului din data de 05.05.2017, încunoştinţăm că a fost extinsă urmărirea penală cu privire la alte două persoane, respectiv suspecţii DM şi VDB, cu privire la cel din urmă, în cursul zilei de 20.06.2017, fiind luată şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de instigare la dare şi luare de mită prev. de art. 25 C.p. anterior, rap. la art. 255 C.p. anterior cu aplic. art. 6 din Lg. nr. 78/2000 şi respectiv art. 47 C.p. rap. la art. 289 C.p. cu aplic. art. 6 din Lg. nr. 78/2000”, se arată în comunicatul Pachetului.

Citește și Evaziune fiscală de peste 2,8 milioane lei în Olt/Organele penale au fost sesizate

Despre Darius Vâlcov, ”care, la data de 20.06.2017 a dobândit şi calitatea de inculpat”, procurorii au reţinut că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL, SC CONTIS COMPANY SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii.

Citește și În timp ce lui Vâlcov i s-a făcut rău în fața instanței, Prina a „turnat” tot, inclusiv despre Blaga

”Întrucât nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul VDB a decis să coopteze în cadrul uneia dintre acestea un funcţionar de la OCPI Olt care să verifice, în prealabil, documentaţia întocmită de către angajaţii SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL – având ca activitate, cadastru-astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI. În acest scop, inculpatul a exercitat activităţi de determinare mediată, în urma cărora alte două persoane, angajate ale societăţii controlate de acesta, i-au dat funcţionarului din cadrul OCPI, suma de 1000 lei lunar, în perioada ianuarie 2012-martie 2015, bani necuveniţi, care nu erau evidenţiaţi în actele contabile, întrucât funcţionarul OCPI nu era angajat al societăţii comerciale, iar în cadrul atribuţiunilor sale de serviciu aviza şi documentaţia întocmită de către angajaţii SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL Slatina”, se arată în comunicat.

Citește și Caietele de sarcini privind atribuirea contractelor de salubrizare în Olt, la un pas de forma finală /Urmează licitațiile

Reţinând motive ce ţin de modalitatea faptică de desfăşurare a activităţii infracţionale şi pentru a preîntâmpina activităţi cu implicaţii în domeniul infracţional al corupţiei, raportat şi la atitudinea procesuală a inculpatului, Lui Vâlcov i-a fost îngrădit dreptul de a se deplasa pe o rază teritorială mai mare decât teritoriul României. De asemenea, fostului primar de Slatina i-a fost impusă obligaţia de a nu comunica cu ceilalţi inculpaţi şi martori din dosar.

Citește și EXTREM în Olt: Și-a dat foc la casă, apoi s-a spânzurat/Imagini de la fața locului

Anchetatorii mai precizează în comunicatul remis presei ”că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiului prezumţiei de nevinovăţie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here