Parchetul Slatina, UMILIT în instanţă pe mâna procurorului Sorin Lia

Solicitarea Parchetului Slatina de arestare preventivă a primarului comunei Izvoarele, Florian Constantin, reţinut joi seară sub acuzaţiile de șantaj, purtare abuzivă şi instigare la abuz în serviciu, a fost respinsă, vineri, de Judecătoria Slatina, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat. Procurorul de caz este Sorin Lia, ale cărui probe în dosar se pare că au fost îndeajuns de slabe să nu poată convinge magistraţii de necesitatea luării măsurii arestului preventiv în acest caz.

Măsura controlului judiciar a fost dispusă pentru o perioadă de 60 de zile.

Citește și Medicii slătineni Mircea Tusciuc și Paul Iancu, ÎNCHISOARE cu suspendare pentru ucidere din culpă

„În temeiul dispoziţilor art. 227 alin. 1 din Codul de procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina privind arestarea preventivă a inculpatului Constantin Florian. În temeiul art. 227 alin. 2 din Codul de procedură penală raportat la art. 202 alin. 4 lit. b şi art. 215 din Codul de procedură penală, dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Constantin Florian, pe o durată de 60 de zile de la data de 14.07.2017 până la data de 11.09.2017 inclusiv”, se arată în încheierea Judecătoriei Slatina.

Citeşte şi Primarul din Izvoarele, REȚINUT pentru șantaj, purtare abuzivă şi instigare la abuz în serviciu

Pe durata controlului judiciar, primarul din Izvoarele trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală precum şi la judecătorul de drepturi şi libertăţi care a dispus măsura ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea, conform programului stabilit sau ori de câte ori este chemat.

Citeşte şi TERIBIL accident rutier la Balş: O persoană a MURIT, alta se află cu răni la spital/FOTO+VIDEO

De asemenea, pe timpul controlului judiciar inculpatul trebuie să nu depăşească teritoriul ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi care a dispus măsura.

„În baza art. 215 alin. 3 din Codul de procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive sau măsura arestului la domiciliu”, se mai arată în încheierea instanţei.

Citește și Finanţele Publice Olt: ANUNŢ pentru zeci de mii de persoane juridice şi fizice/Este OBLIGATORIU

Achitat, recent, de instanță într-un dosar penal, primarul comunei oltene Izvoarele, Florian Constantin, a fost reținut, joi seară, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina într-o nouă cauză. De data aceasta, edilul este acuzat de șantaj, purtare abuzivă şi instigare la abuz în serviciu.

Citeşte şi Omul de afaceri Vasile Strejescu, închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală

Din ordonanţele întocmite de procurori reiese că, începând cu luna octombrie 2016, primarul Florian Constantin a început să o ameninţe pe numita Mihaela-Aurelia Zorlescu, care ocupă funcția de secretar al comunei, pentru a o determina să pună viza de control financiar preventiv propriu pe documente de plată care nu respectau dispoziţiile Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 923/2014.

Citeşte şi Noul șef al Agenţiei Funcţionarilor Publici, fost informator al Securităţii, apropiat de Vâlcov

„Constrângerea exercitată de către suspect s-a manifestat atât prin efectuarea de ameninţări directe cu un rău pe care persoana vătămată l-ar fi suportat în situaţia în care persoana vătămată nu-şi punea viza de control financiar preventiv propriu pe documente de plată, ameninţări efectuate în mod direct ori prin persoane interpuse, cât şi prin întocmirea de referate având ca scop declanşarea unor pretinse acţiuni disciplinare, cu privire la persoana vătămată”, se mai precizează în comunicatul Parchetului Slatina.

Citeşte şi Fostul prefect de Olt Leonid Moisiu, numit președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici

Primarul comunei Izvoarele, Florian Constantin, a fost trimis anul trecut în judecată de procurorii slătineni într-un alt dosar, tot pentru abuz în serviciu. Edilul a fost achitat, însă, anul acesta, de instanță la solicitarea procurorului de ședință. Achitat a fost, în același context, și omul de afaceri Sorin Păduraru, trimis și el în judecată în același dosar pentru complicitate la abuz în serviciu.

Citește și Scutire de impozit pe veniturile din salarii pentru zeci de mii de români/Vezi dacă te încadrezi

Imediat după ce conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina a aflat de solicitarea procurorului în instanță, instituția a declarat apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here