Epidemia de rujeolă apărută de mai multă vreme în Olt a fost cauzată nu doar de condiţii extraspitaliceşti, zeci de cazuri debutând ca infecţii asociate actul medical. O recunosc chiar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, care vineri au discutat problema cu medicii de familie ai judeţului convocaţi pe subiectul vaccinării antirujeolice.
Mai exact, medicul-şef al DSP Olt, Marinela Madan, a spus că 33 de cazuri din cele 114 înregistrate de la debutul epidemiei de rujeolă în Olt au debutat ca infecţii asociate actului medical.
Citeşte şi Trafic INFERNAL la marginea Slatinei, pe Podul Olt: „O bătaie de joc”/ FOTO+VIDEO
„33 dintre ele (cazuri – n.r.) au debutat ca şi infecţii ale actului medical. Eu am încercat un sentiment amestecat când la videoconferinţă doamna ministru Carmen Dan, care era extrem de coerentă în ce dorea în teritoriu pentru creşterea acoperirii vaccinale, dânsa a mers mai departe şi, cu aceeaşi coerenţă şi stăpânire, a amintit de faptul că avem obligaţii şi în privinţa reducerii infecţiilor asociate actului medical. (…) Problema este o problemă medicală pentru care ne stă în putinţă să intervenim”, le-a spus medicilor de familie Marinela Madan.
Potrivit Ordinului nr. 1101/2016 al ministrului Sănătăţii privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare, „în toate unitățile sanitare activitatea de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale face parte din obligațiile profesionale ale personalului și va fi înscrisă în fișa postului fiecărui salariat (art. 7)”.
Citeşte şi Accident la Slatina: Din ce a putut scăpa cu viaţă un tânăr /Imagini CUTREMURĂTOARE
De asemenea, acelaşi act normativ prevede, la art. 8, că „orice daună adusă pacienților prin nerespectarea prevederilor prezentului ordin sau a normativelor profesionale privind asigurarea calității asistenței medicale acordate pacienților în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale atrage responsabilitatea individuală sau, după caz, instituțională, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare”.
Deşi vaccinarea are în Olt, în comparaţie cu alte judeţe, o bună acoperire, medicul şef al DSP Olt le-a cerut, vineri, medicilor de familie să acţioneze în aşa fel încât procentul actual de vaccinare, de 93%, să crească, sfătuindu-i în acest sens să solicite ajutorul autorităţilor locale, sprijinul asistenţilor comunitari şi pe cel al mediatorilor care reprezintă interesele comunităţilor rome.
Citeşte şi Conducerea CAS Olt „s-a dat” la medicii de familie: „Respectaţi-vă programul de lucru”
Citeşte şi Ministerul Educației a anunțat structura anului şcolar 2017-2018
Citeşte şi Accident cu două VICTIME în Olt / Una dintre victime este o fetiţă de doar cinci ani/FOTO