Pensionarea mai devreme cu doi ani la care au dreptul slătinenii NU ESTE pentru toată lumea!

Sursa foto: linia1.ro

Mult trâmbițata lege potrivit căreia toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Slatina şi pe o rază de 8 kilometri în jurul acestei localități beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, din cauza poluării generate de platforma industrială existentă în municipiul Slatina, nu este chiar pentru toată lumea, așa cum inițiatorul principal al actului normativ, deputatul liberal Gigel Știrbu, a lăsat să se înțeleagă în mai multe rânduri.

Citește și Un polițist din Olt a MURIT la datorie. Omul legii era căsătorit și avea un copil de 10 ani

Anunțat cu surle și trâmbițe în timpul campaniei electorale din iarna anului trecut de Gigel Știrbu, căruia i-a aparținut ideea lui, proiectul de lege, pe care, la solicitarea lui Știrbu, și-a pus semnătura ca inițiator și senatorul Paul Stănescu, a intrat în procedura parlamentară și a trecut cu succes de Senat și de Camera Deputaților în vara acestui an, legea, sub numărul 144/2017, fiind promulgată de președintele României în luna iunie. Scopul legii a fost acela de a introduce pe lista localităților din zonele afectate de poluarea remanentă datorită extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, și Slatina. Potrivit prevederilor legale, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani în aceste zone beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Citește și Când și cum poți cere pensia anticipată parțială/Explicații, cifre, procente

Pe durata parcursului procedural din Parlamentul României, Gigel Știrbu a vorbit în mai multe rânduri despre proiectul său de suflet, susținând că singurul criteriu pe care beneficiarii legii trebuie să îl îndeplinească este să fi locuit în Slatina cel puţin 30 de ani.

Citește și O nouă zi LIBERĂ pentru elevi, în această săptămână. Când se vor închide şcolile

„Trebuie să fac această precizare pentru că am primit foarte, foarte multe întrebări pe reţelele de socializare şi pe telefon, pe sms, chiar şi la partid am primit nenumărate întrebări din partea unor cetăţeni. De această iniţiativă legislativă vor beneficia absolut toţi cetăţenii care locuiesc în acest areal, respectiv în municipiul Slatina şi într-un areal de opt kilometri de jur-împrejurul acestui municipiu, indiferent unde şi-au desfăşurat activitatea. Singura condiţie, singurul criteriu pe care un om trebuie să îl îndeplinească pentru a beneficia de această prevedere legală este să fi locuit în municipiul Slatina 30 de ani”, declara, în luna în 26 mai 2017, deputatul Gigel Ştirbu.

Ei bine, nu este chiar așa.

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP) Olt, persoanele care beneficiază deja de pensionarea anticipată parțială în condițiile consacrate de Legea pensiilor nu pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în condițiile legii inițiate de Gigel Știrbu. Acest lucru reiese, foarte clar, din prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Citește și Apar noi lideri în PNL Olt/Președintele PNL Olt, Ion Moisescu: Se muncește, am adus oameni buni în partid

„Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani”, se precizează în art. 65, alin 1 din Legea 263/2010. Mai departe, „la acordarea pensiei anticipate parțiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative (art. 66).

Citește și Veste teribilă pentru șoferi: Cum vor plăti mai mult, conform noii taxe auto pregătită de Guvern

Informația a fost confirmată și de directorul CJP Olt, Iulian Smarandache (foto).

Citește și Grav ACCIDENT rutier în Olt, la Caracal: Două persoane au ajuns cu răni serioase la spital/Imagini de la fața locului

De asemenea, persoanele care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă nu pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, decât dacă renunță la beneficiile pe cale le aduc grupele de muncă.

Citește și Decizie RADICALĂ a PNL Olt: Biroul Permanent al unei organizații de oraș a fost DIZOLVAT

„Este adevărat, persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă, potrivit legii, nu pot beneficia și de grupele de muncă și de pensionarea mai devreme cu doi ani, fără penalizare. Trebuie să aleagă: ori rămân cu grupele, ori cu reducerea vârstei standard de pensionare”, a declarat directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Olt.

Citește și Darius Vâlcov, vârf de lance al PSD pentru căderea Guvernului Grindeanu, a evaluat și Guvernul Tudose

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here