Directorul medical al Maternității Giulești: Sistarea internărilor, o decizie pripită. Epidemiolog – La începutul lunii noiembrie, 15 angajați de la neonatologie, depistați ca fiind purtători ai stafilococului auriu

Sursa foto: b1.ro

Directorul medical al Maternității Giulești, Dinu Albu, a declarat vineri că decizia DSP de a sista internările în spital este una priptă și prematură, pentru că, susține el, încă nu au fost primire rezultatele finale ale probelor prelevate. 

”Considerăm prematură și pripită decizia DSP privind sistarea internărilor în spital, pentru că deocamdată nu avem rezultatele finale ale probelor prelevate.

Toate măsurile dispuse de DSP, când au venit la noi fuseseră deja luate din luna octombrie de maternitate, cu mult înainte de control.

În această maternitate se înregistrează cel mai mare număr de pacienți dintre toate maternitățile Capitalei. Solicităm DSP să analizeze cu celeraitate problele astfel încât maternitatea să își poată reluat activitatea cat mai curând”, a declarat directorul medical al Maternității.

În același timp, un medic epidemiolog de la Maternitatea Giulești a precizat că, la începutul lunii noiembrie, 15 angajați ai secției de neonatologie au fost depistați ca fiind purtători ai stafilococului auriu.

”La începutul lunii octombrie, am fost înștiințați de ASSMB că Maternitatea Filantropia, Polizu, Malaxa și Cantacuzino își restrâng activitățile. Am fost la manager și am solicitat o întrunire a șefilor de secție și a factorilor responsabili, pentru că ne dădeam seama că vom fi sufocați. (…)

În data de 7 noiembrie, deja eram suprasolicitați. Atunci s-a decis pentru prima data testarea personalului privind portajul nazal de stafilococ auriu. Au fost testate 57 de persoane, toată secția de neonatologie. Dintre acestea, 15 erau purtători sănătoși de stafilococ și din 12 noiembrie au început să ia medicația de decoloniazare.

Pe data de 12 noiembrie, am fost înștiințați de către Direcția de Sănătate Publică, printr-o adresă scrisă, că la ”Grigore Alexandrescu” se înregistrează un număr de cinci copii internați și la acre s-a pus în evidenți stafilococul auriu. Primul lucru, ne-am adunat și am decis limitarea internărilor. Pe data de 12, pentru o perioadă de două săptămâni, 13-27 noiembrie. (…)

Din cele 12 cazuri, este posibil ca trei cazuri să aibă legătură cu spitalul nostru.

Toți acei copii erau normoponderali, s-au externat după 48-72 de ore de la naștere. Când s-au externat nu aveau culturi pozitive, dacă exista o minimă suspiciune că acei copii nu sunt în regulă, nu erau externați.

Pe 13 noiembrie are loc prima vizita de lucru a DSP. S-au solicitat mai multe acte care au fost puse la dispoziție. Actele includeau și măsurile pe care le-am luat deja.

În 14 noiembrie, după a doua vizită a DSP se emite o notă de constatare în care se recomandă continuarea măsurilor deja instituite de noi.

În intervalul 27-29 noiembrie are loc a treia vizita de lucru a DSP. În 28 noiembrie s-au recoltat o multitudine de probe bateriologice din tot spitalul, de pe suprafețe, de pe tegumentul personalului.

Prin metoda clasică, sunt necesare 72 de ore ca să putem afirma că pe o suprafață a crescut un germene. Cu toate acestea , la nici 24 de ore de la recoltare s-a decis sistarea internărilor cu recomandarea de testare a întregului personal, tuturor pacientelor care se externează privind portajul de stafilococ auriu și scoaterea din cadrul personalului a persanelor care sunt pozitive”, a declarat medicul epidemiolog.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here