ALERTĂ MAXIMĂ: Bacteria E.coli, depistată în brânza de oaie din Olt. Alte şapte judeţe, afectate

Alertă în opt judeţe din ţară, printre care se numără şi Oltul! Inspectorii sanitari veterinari au descoperit E.coli în 14 probe prelevate din mai multe magazine, abatoare şi restaurante, potrivit Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât tulpina de E.-coli este aceeaşi care, în urmă cu câteva luni, a provocat moartea mai multor bebeluşi din Argeş. În Olt, proba a fost prelevată din brânza de vaci. Controalele au avut loc în perioada 8 august – 2 septembrie, în cadrul Planului naţional de control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat şi analizat un număr de 171 probe din carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc), din lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, brânză telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă şi iaurt).

E.coli a fost descoperită în 14 dintre probe. Este vorba de probe prelevate din carcasă de ovină din trei abatoare din Vâlcea, din trei abatoare din Sibiu, din două abatoare din Bistriţa-Năsăud şi dintr-un abator din Suceava, din carne tocată de vită şi din cârnaţi dintr-un magazin alimentar din judeţ Tulcea, din pastă de mici existentă într-un restaurant din Caraş Severin şi din lapte crud de bovină la o fermă din judeţul Prahova.

În ceea ce priveşte judeţul Olt, E.coli a fost descoperită în brânza de oaie.

„Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Citeşte şi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here