Cinci profesori din Olt, condamnați la peste 20 de ani de PUȘCĂRIE pentru MITĂ

Cinci dintre cei 13 foști sau actuali profesori ai Școlii Sanitare Postliceale de Stat Slatina care au fost trimiși în judecată pentru luare de mită au fost condamnați, recent, la închisoare cu executare, printre aceștia numărându-se și fosta directoare a instituției, Liliana Cornelia Filișanu. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel Craiova și este definitivă. Cumulate, pedepsele depășeșc 22 de ani de pușcărie.

Citește și Fostul boxer slătinean Leonard Marinete, arestat preventiv pentru șantaj

Cea mai mare pedeapsă, de şase ani de închisoare cu executare, a primit-o Georgel Filip, care, după trecerea celor șase ani, va mai sta un an după gratii, întrucât mai avea o condamnare de un an și patru luni pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice.

Citește și Accident rutier în Slatina / O femeie a ajuns la Urgențe cu răni la cap și mâini

Fosta directoare a Școlii Postliceale de Stat Slatina, Liliana Cornelia Filișanu, va sta cinci ani în pușcărie, ca și fosta sa colegă Sanda Naiden.

Emilia Bărănescu a primit o condamnare trei ani cu executare (după ce ea fusese condamnată de Tribunalul Olt la închisoare cu suspendare), iar Aglaia Micli va ispăși o pedeapsă de trei ani și șase luni după gratii.

Citește și Accident grav cu 6 VICTIME în Olt/Persoane cu traumatisme cranio-cerebrale-FOTO/VIDEO

Ceilalți inculpați au primit pedepse cu suspendare. Este vorba de Lygia Monica Moisescu, care a primit doi ani, Iuliana Lucaci Hideg – doi ani şi şase luni, Angelica Lavinia Sbora – trei ani,  Marian Spiridon – trei ani şi şase luni, Gigi Zamfir – trei ani şi şase luni, Angela Ciolca – trei ani, și Maria Viorica Berinde – trei ani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în sesiunile din iulie şi august 2012 ale examenului în vederea obţinerii Certificatului de competenţe profesionale în specializările asistent medical de laborator şi asistent medical generalist, Cornelia Filişanu ar fi strâns mai multe sume de bani de la elevi, chipurile pentru „protocol”, pentru achiziţionarea de rechizite şcolare sau pentru „fondul şcolii”. În realitate, pentru banii primiți, din care o parte ajungeau la membrii comisiilor de evaluare, dascălii urmau să ridice notele elevilor și să îi ajute să promoveze examenele.

Citește și Percheziții în județul Olt, la evazioniști din domeniul leasing-ului auto

În unele cazuri, profesorii „corectau” într-un anume fel lucrările care aveau pe ele „semne particulare”, în alte cazuri elevii primeau de la profesorii îndrumători lucrări de proiect deja finalizate contra unor sume de bani cuprinse între 300 şi 350 de lei.

Citește și AJFP Olt: Veniturile realizate în străinătate trebuie declarate la Fisc/Cine este vizat

Pentru astfel de practici săvârșite la aceeași instituție de învățământ în 2012, fosta directoare medicală a Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Ortanţa Ciobanu, a fost condamnată de Tribunalul Olt, într-un dosar separat, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada aprilie – iunie 2012, inculpata Ortanța Ciobanu, în calitate de medic – profesor în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Slatina, deținând și funcția de director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, a pretins și primit suma totală de 2.300 lei de la opt elevi înscriși la examenul pentru obținerea certificatului de competențe profesionale nivel III avansat -specializarea asistent medical generalist – sesiunea august 2012, desfășurat în cadrul unității de învățământ. Ulterior, în timpul urnmăririi penale, intenționând să prezinte o justificare licită a sumelor de bani necuvenite pretinse și primite de la elevi în schimbul predării de proiecte deja finalizate, inculpata Ciobanu Ortanța a falsificat 6 facturi și chitanțele aferente, în care a atestat, în mod nereal, faptul că ar fi primit sumele de bani de la trei eleve pentru acordarea de consultanță în cadrul cabinetului individual de psihologie pe care îl deține.

 

1 COMENTARIU

  1. Pacat ca pierdem cea mai tare profesoara de socio umane.
    Sunt de accord ca daca gresim sa platim.
    Totusi IMI pare rau ca ati ajuns in spatele gratiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here